We komen snel tot de kern van het probleem

In 6 maanden tijd naar onbezorgd ondernemen.

Geen utopie, maar keiharde realiteit.

Doe de e-scan van jouw onderneming
IMG_0111.PNG

35+
jaar ervaring

400+
ondernemingen

10.000+
medewerkers

Van onbewust naar bewust

Je hebt op dit moment mogelijk last van diverse vervelende situaties; problemen op het werk, je gezondheid, spanningen thuis, etc. Je hebt mogelijk ook al veel verschillende oplossingen geprobeerd toe te passen, van paracetamol tot heel hard werken, maar ze hebben nog niet tot een structurele oplossing geleid.  

Onbezorgd Ondernemen helpt je allereerst om bewust te worden van de patronen waar jij en je medewerkers rondjes in draaien. Of zoals een opdrachtgever uitdrukte: “ hoe we achter onze eigen staart aanrenden, zonder dat we hem te pakken kregen.”

We helpen je bewust te worden dat de problemen die je hebt, een dieperliggende oorzaak hebben.

Vicieuze%20cirkel%20ondernemers 1

Analyse waar de oorzaak zit

Om heel gericht te bepalen welke problemen er in de organisatie spelen, voer jij eerst de e-scan uit in jouw onderneming. De e-scan is een digitale vragenlijst,  aan de hand waarvan we samen kijken waar de mogelijke dieperliggende oorzaken zitten en welke stappen nodig zijn om jouw onderneming zo snel mogelijk weer gezond en vitaal te krijgen. 

De e-scan geeft inzicht waar jouw onderneming nu staat afgemeten aan het criterium arbeidsproductiviteit van de medewerkers. 

Problemen en gedoe binnen de organisatie leiden onherroepelijk tot verlies van de productiviteit van jou en de medewerkers. Hoe langer je wacht, hoe meer gedoe er ontstaat. 

Wanneer medewerkers meer en meer bezig gaan met het gedoe, leidt hen dat af van het echte werk. Denk hier bijvoorbeeld aan roddelen, besluiteloosheid in vergaderingen, zoeken naar antwoorden, wij-zij strijd, ziekte opvangen. 

In ideale ondernemingen halen medewerkers een arbeidsproductiviteit van circa 90%. In ondernemingen met gedoe daalt dit snel naar 50% - 60%. Een verlies van ruim 30% dus. Maar ook een bron van onvrede en verslechterde onderlinge verhoudingen.

Niet bijsturen is de ellende omarmen

escan%20opbrengsten%20en%20kosten

Gedoe oplossen met paracetamol geeft tijdelijke verlichting; dit is symptoombestrijding. De problemen komen weer terug wanneer de paracetamol is uitgewerkt. En dus ook het gedoe.

Zodra de productiviteit naar beneden duikelt, exploderen de faalkosten. Klanten die net niet goed geholpen worden, foutjes in het productieproces, onderlinge misverstanden. Het is algemeen bekend dat een fout oplossen circa 10x zo kostbaar is dan het ineens goed doen. Wanneer de arbeidsproductiviteit stabiliseert rond de 50% - 60%, stabiliseren de faalkosten eveneens. Het lijkt op dat moment misschien onder controle, maar dat is slechts de schone schijn ophouden en weglopen voor de pijn. 

escan%20w v%20overzichtl

Wanneer het gedoe lang genoeg duurt, raken de medewerkers uitgeput. De balans tussen geven en nemen is geheel weg, waardoor ziekteverzuim op de loer ligt. In het begin zal de verzuimfrequentie gaan toenemen, omdat mensen even moeten opladen.

Op den duur zal dit overgaan in langdurig psychisch verzuim. Dit is de tweede neerwaartse lijn van de productiviteit. De mensen die nog wel werken moeten alle zeilen bijzetten om de klanten nog een beetje tevreden te houden. Het is pompen of verzuipen.

Het mag duidelijk zijn dat de winst die de onderneming kan halen, uitmondt in het leiden van verlies. 

Het ultieme doel: onbezorgd ondernemen

Onze opdrachtgevers begrijpen en doorzien dat problemen slechts symptomen zijn. Symptomen die als signaallamp dienen om te vertragen, zodat helder wordt waar de echte oorzaak zit. Wij noemen dat proces ook wel ‘wortelen’, aangezien het altijd leidt tot een sterker fundament van de onderneming. 

Pas als het fundament weer stevig staat, is het tijd om te versnellen. 

start de e-scan
escan%20org%20tijdschaal

Dit zeggen andere ondernemers over de e-scan

Achteraf denk ik: "Logisch"

Het is eigenlijk best wel heel bijzonder. We zijn groot gebracht met een manier van kijken waarvan ik dacht dat die klopte. Tot ik in gesprek ging met Onbezorgd Ondernemen. 

Zij hebben een compleet andere manier van kijken die zo vreselijk simpel en logisch is, dat ik mijzelf wel voor mijn hoofd kon slaan dat ik dat niet eerder gezien had. Zij noemen dat Re-Thinking; in het probleem ligt de oplossing, tenminste als je weet hoe je moet kijken. 

Het gratis adviesgesprek was zo verhelderend dat ik gelijk al een paar dingen kon doen waardoor het gedoe al veel minder was. 

CEO Familieonderneming

Pijnlijk om te zien wat we laten liggen

De combinatie van de problemen, het gedoe wat hieruit komt en de koppeling met het verlies van arbeidsproductiviteit had ik zelf nog niet gemaakt. Soms heb je vreemde ogen nodig die je daar even aan helpen. 

Het gratis adviesgesprek was confronterend, maar ook erg verhelderend. Ik snap nu mijn eigen rol hierin en wat ik kan doen om de productiviteit te verbeteren. 

Mijn verwachting over het gratis adviesgesprek hebben ze ruimschoots overtroffen. Ze geven je echte handvatten om direct aan de slag te gaan. 

Directeur/eigenaar handelsonderneming